Τρία είναι τα στοιχεία στην προσωπικότητα του Κυριάκου Σαμπατακάκη που τον οδήγησαν στην απόφαση να παράγει από το μηδέν το πρώτο καρποσυλλεκτικό δονητικό μηχάνημα «made in Greece»: Η επιμονή στην καινοτομία, το οικογενειακό background στον τομέα των κατασκευών και της μηχανολογίας και η καταγωγή από την αμιγώς ελαιοπαραγωγική περιοχή της Λακωνίας.

Μιλώντας στο Agro24, απάντησε στις ερωτήσεις μας για την Maxcrop, την εταιρεία που ο ίδιος ίδρυσε, την μέχρι τώρα πορεία της και τα σχέδιά του για την ανάπτυξή της.

Η δονητική κεφαλή VR-550 της Maxcrop προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του καλλιεργητή. Είναι η πιο ελαφριά, πιο αποδοτική και τεχνολογικά προηγμένη δονητική κεφαλή που έχει κατασκευαστεί.

Agro24: Πότε ιδρύθηκε η Maxcrop; Ήταν δική σας ιδέα;

Κυριάκος Σαμπατακάκης: Η Maxcrop ως εταιρεία ιδρύθηκε το 2018. Η ιδέα όμως και η προσπάθεια για να φτάσουμε ως εκεί ξεκίνησε νωρίτερα, το 2014. Η ιδέα ήταν και.. δεν ήταν δική μου. Και γιατί το λέω αυτό; Επειδή προέρχομαι από μια οικογένεια με επιχειρηματική διαδρομή στον τομέα τον κατασκευών, το βήμα αυτό έγινε πολύ φυσικά.

Και βέβαια πρέπει να πω ότι λόγω καταγωγής από μια ελαιοπαραγωγή περιοχή της χώρας γνώριζα και τις δυσκολίες στη συγκομιδή αλλά και τις δυνατότητες και λύσεις που θα μπορούσε να δώσει η τεχνολογία.

Ποια τα πρώτα σας βήματα;

Μαζί με την ομάδα μου αρχικά δημιουργήσαμε ένα επανδρωμένο αυτοκινούμενο όχημα το οποίο έκανε ρίψη καρπού με ραβδισμό με ταυτόχρονη συλλογή του. Συνεχίσαμε κατασκευάζοντας δονητικές κεφαλές που τις προσαρμόσαμε στο όχημα αυτό. Εξελίξαμε ένα δικό μας μοναδικό μηχανισμό και μετά από σύγκριση και ανάλυση όλων των δεδομένων καταλήξαμε στα μηχανήματα που κατασκευάζουμε σήμερα.

Ποια ήταν η αρχική ανταπόκριση των Ελλήνων καλλιεργητών στα μηχανήματά σας;

Υπήρξε από την αρχή πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Τους παρακίνησε αρχικώς το γεγονός ότι πρόκειται για ελληνικό προϊόν. Από εκεί και πέρα σημαντικό ρόλο έπαιξε και η δική μας αξιοπιστία σε όλα τα επίπεδα: στην απόδοση των μηχανημάτων, την τεχνική υποστήριξη που είχαν από εμάς κ.τ.λ.

Τι προσφέρει η Maxcrop;

Ολοκληρωμένες λύσεις στους καλλιεργητές, παρέχουμε δονητικά μηχανήματα και συλλέκτες καρπού σε μεγάλη γκάμα μέσω εφαρμογών που περιλαμβάνουν τοποθέτηση σε γεωργικούς ελκυστήρες, φορτωτές πλάγιας ολίσθησης, telehandlers, εκσκαφείς και πολύ-χρηστικά οχήματα.

O πιο γρήγορος συνδυασμός μηχανήματος καρποσυλλογής είναι το VR-550SL, όπου η δονητική κεφαλή της Maxcrop εφαρμόζει σε φορτωτή πλάγιας ολίσθησης της Case.

Ποια πιστεύετε ότι είναι η προοπτική επέκτασης της χρήσης των δονητικών μηχανημάτων καρποσυλλογής στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια; Σε ποιες περιοχές και καλλιέργειες;

Η χρήση των μηχανημάτων αυτών θεωρώ πως είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχει πιο ασφαλής και πιο αποδοτικός τρόπος συγκομιδής όχι μόνο για τον καρπό της ελιάς αλλά και της αμυγδαλιάς, της φιστικιάς και της καρυδιάς.

Υπάρχουν “fake news” σε σχέση με τα δονητικά μηχανήματα συγκομιδής; Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι προκαλούν ζημιές στα δέντρα…

Σαφώς υπάρχουν fake news αρχής γενομένης από τον συγκεκριμένο ισχυρισμό. Ωστόσο σέβομαι και κατανοώ την καχυποψία κάποιου που θα δει ένα μηχάνημα να δονεί τους κορμούς των δέντρων του. Και βεβαίως έχουν υπάρξει αναξιόπιστα μηχανήματα τέτοιου τύπου που ενίσχυσαν αυτή την καχυποψία.

Η υδραυλική ομπρέλα συλλογής καρπού R-700 αποτελεί ιδανική λύση σε καλλιέργειες ελιάς, αμυγδαλιάς, φιστικιάς, καρυδιάς και άλλων δέντρων όπου υπάρχει μια σχετική ομοιομορφία στα δέντρα και στο κλάδεμα.

Είναι ζήτημα αρχικού σχεδιασμού και ποιότητας κατασκευής του μηχανήματος. Θα πρέπει να συνδυάζονται σωστά η γεωμετρία της δονητικής κεφαλής, τα υδραυλικά συστήματα, ο μηχανισμός της δόνησης και η ρύθμιση της συχνότητας σε σχέση με το πλάτος ταλάντωσης. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας, δεν προκαλούνται ζημιές στο ριζικό σύστημα του δέντρου ούτε αποφλοιώσεις.

Ποια είναι τα σχέδια της Maxcrop; Θα παρουσιάσετε κάποιο νέο προϊόν;

Βρισκόμαστε ήδη στη φάση ανάπτυξης ενός δικτύου διανομής και εξυπηρέτησης. Και ετοιμαζόμαστε να παρουσιάσουμε τη VR551, μια νέα βελτιωμένη δονητική κεφαλή και ένα νέο αυτόνομο συλλέκτη καρπού.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα στον ιστότοπο της εταιρείας: www.maxcrop.gr

Πέτρος Αλεξανδρής